Show menu

Srečanje partnerjev projekta TRANS-BORDERS in ogled dobre prakse čezmejnega vlaka MICOTRA v Beljaku

26. 4. 2018

V dopoldanskem času smo predstavniki RRA Koroške in ZRC SAZU sodelovali na sestanku o čezmejni avtobusni povezavi Alpe Adria Line, med Celovcem in Ljubljano. Na delavnici smo aktivno iskali prednosti in slabosti obstoječe povezave ter možnosti za njeno izboljšavo.

V popoldanskem delu srečanja so predstavniki Verkehrsverbund Kärnten-a, ki je bil tokratni organizator partnerskega srečanja, predstavili primer dobre prakse – projekt vzpostavitve čezmejnega potniškega železniškega prometa med Beljakom v Avstriji in Vidmom v Italiji. Skupaj ga izvajajo avstrijske državne železnice ÖBB in italijanski regijski železniški operater Ferrovie Udine Cividale. Čezmejna železniška povezava nosi oznako MICOTRA (Miglioramento Collegamenti Transfrontalieri). Da bi se lahko pobližje spoznali s prakso, smo se naslednji dan udeležili vožnje z vlakom iz Beljaka v Videm v Italiji. Vožnja poteka skozi slikovito pokrajino z značilnim italijanskim pridihom. Preden smo prispeli na glavno železniško postajo v Videm, smo lahko skozi okno opazovali številna historična mesta in vasi, ki navdušujejo s svojo podobo ter zgodovino. Vlak je med seboj povezal dve kulturno bogati mesti ter njuni ponudbi prostočasnih aktivnosti. V preteklem letu je bilo prepeljanih okoli 84.000 potnikov ter okoli 17.000 koles.

Posebnost vlaka je dodaten vagon (v poletni kolesarski sezoni kar dva), ki je namenjen samo prevozu koles, saj se vse več turistov odloča za kombiniranje potovanja z javnim prevozom in kolesom. Predvsem v povezavi s kolesarsko potjo Alpe Adria, ki poteka od Salzburga do Gradeža v Italiji.

Srečanje je naša razmišljanja o načinu čezmejnega povezovanja javnega potniškega prometa obogatilo z novimi informacijami in znanjem, ki ga bomo lahko uporabili pri izvajanju naših pilotnih aktivnosti v okviru projekta, predvsem pri razvoju Dravske kolesarske poti.

Foto: Aleš Rupreht, Roland Oberdorfer
Vlak MICOTRA.
Vlak MICOTRA.
Vlak MICOTRA.
Vlak MICOTRA.
Vagon samo za kolesa na vlaku MICOTRA.
Vagon samo za kolesa na vlaku MICOTRA.