Show menu

Seminar: KAKO PREMAGATI OVIRE PRI POSLOVANJU Z AVSTRIJO?

24. 5. 2018
KAKO PREMAGATI OVIRE PRI POSLOVANJU Z AVSTRIJO?
Vabilo na seminar

Termin seminarja: 06.06.2018 ob 09.00 uri
Kraj izvedbe: Dvorec Bukovje, Bukovje 13, 2370 Dravograd

Rok prijave: 04.06.2018 oz. do zapolnitve mest (število mest je omejeno) 

Cena: Brezplačno

Spremembe v Avstriji predstavljajo podjetnikom veliko administrativno breme – pri sebi morajo imeti skoraj celo personalno mapo, prevedeno v nemščino, ki mora biti usklajena z avstrijsko zakonodajo, pa tudi z slovensko zakonodajo, na katero pogosto pozabimo. 

V Sloveniji se je pričel uporabljati Zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki določa pogoje, pod katerimi lahko fizične in pravne osebe iz Slovenije, začasno napotijo svoje zaposlene v tujino, in pod katerimi pogoji lahko tuja podjetja začasno napotijo delavce v Slovenijo. 

Pogoji za pridobitev A1 so se s 1.1.2018 zaostrile – k elektronskemu vprašalniku moramo prilagati tudi pogodbe o zaposlitvi. Ali so te pogodbe  zakonite? 

Inšpektorat za delo v letu 2018 predvideva poostrene kontrole podjetij, ki napotujejo svoje zaposlene v tujino. Novi Zakon prav tako določa, da v zadnjih treh letih ne boste smeli biti pravnomočno kaznovani s strani inšpektorata za delo, več kot enkrat. 

Veste kako se izognit sankcijam v Sloveniji, da bo napotitev lažje potekala? 


PROGRAM 

Prvi del: Kaj je potrebno urediti v Sloveniji? 

1. Splošno o napotitvah – kaj sploh napotitev je – kakšna pravila veljajo na ravni EU 
Splošni pogoji za izvedbo napotitve iz Slovenije, kaj mora vsebovati pogodba o zaposlitvi, da je napotitev sploh mogoča.

2. Pogoji za napotitev iz Slovenije – DANES IN JUTRI 
Za pridobitev A1 obrazca bo potrebno priložiti dokumentacijo – prenos podatkov na druge organe – inšpektorat bo takoj pridobil podatek, da PZ po slovenski zakonodaji ni zakonita – zato je potrebno urediti svoje PZ in interne akte pred 2018!

3. Vse o Zakonu o čezmejnem izvajanju storitev 
Strožji pogoji in zahteve po celovito urejenem delovnopravnem področju pri delodajalcu, pogoj za napotitev: nekaznovanost delodajalca v treh zadnjih letih, elektronsko vlaganje A1 obrazcev – priloge.

4. Kaj lahko naredimo že DANES, da bo naš vstop na tuji trg lažji? 
Zakonito urejene pogodbe o zaposlitvi – usklajene z ZDR-1 in področno kolektivno pogodbo v Sloveniji, plače, delovni čas, obvezni interni akti, kateri akti se priporočajo v primeru napotovanja v tujino.

5. Splošni podatki o napotovanju v Avstrijo 
Kje iskati potrebne informacije, katere spletne strani spremljati – kolektivne pogodbe, priglasitev delavcev, zakaj je dobro imeti notranjo usposobljeno osebo?

6. Seznanitev z odgovori ministrstva, pristojnega za delo in ZZZS na temo čezmejnega izvajanja storitev v letu 2018


Drugi del: Kaj je potrebno urediti v Avstriji? 

1. Predstavitev dokumentacije, ki jo podjetje potrebuje za vstop na tuj trg (Avstrija) 

2. Prikaz primerov dovoljenj, ki jih podjetje potrebuje in kje jih je možno pridobiti 
Ureditev davčne številke za podjetja (prikaz na primeru) 

3. Prijava delavcev na Finančno policijo (prikaz na primeru) ter potrebna dokumentacija za vašega zaposlenega na delovišču

4. BUAK – v primeru udeležbe gradbenih podjetij (obrazložitev kaj BUAK je in na kaj morajo biti gradbinci pozorni) 

5. Kako postopati v primeru kontrole s strani finančne policije (in kontrole BUAK), kako se vesti do inšpektorjev 


PREDAVATELJI 

Prvi del: Eva Langeršek, magistra prava
Drugi del: Nemko, Jasna Kraker, s.p. 

Podjetje Nemko, Jasna Kraker, s.p. se ukvarja s prevajanjem in poučevanjem nemškega in angleškega jezika, ter poslovnim svetovanjem za podjetja, ki delo opravljajo v tujini, predvsem na avstrijskem trgu. 
Poleg osnovne ponudbe nudimo osnovne in intenzivne tečaje poslovne nemščine, ter pomoč pri ureditvi poslovne dokumentacije za delo v tujini. 
Sodelujemo s podjetji, katerim pomagamo pri urejanju dokumentacije pri napotitvi delavcev v tujino. Na željo strank se tudi udeležujemo sestankov v vlogi tolmača.  


Vse zainteresirane vabimo, da oddate prijavnico za seminar! Rok prijave je 04.06.2018. 

ODDAJA VPRAŠANJ:  Z namenom, da bi lažje odgovorili na vsa vaša specifična vprašanja, ki jih imate, prosimo, da nam le te oddate ob prijavi ali nam jih posredujete preko e-pošte: tjasa.havnik@rra-koroska.si. Rok za posredovanje vprašanj je 04.06.2018.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko e-pošte:  jana.vauh@rra-koroska.si oz. telefona: 05 9085 187 ali tjasa.havnik@rra-koroska.si oz. telefona: 05 9085 183.

Veselimo se sodelovanja!
Team InvestKoroška 


Seminar je namenjen podjetnikom iz občin Kungota, Hoče - Slivnica, Maribor, Pesnica, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju, Ruše in Selnica ob Dravi. Izvedbo seminarja omogoča RRA Koroška v okviru izvajanja Programa spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013 – 2018; Inštrument 5: Promocija gospodarstva in območja podravske in koroške regije za privabljanje zunanjih in domačih vlagateljev.